• Pagina principala
  • Publicitate
  • Redactie
Revista presei la cafea - sport - timp liber - actualitate
Advertisement
  • Acasa
  • Actualitate
  • Cultura
  • Sport
  • Reportaje
  • Timp liber
  • DELICII
  • Contact
No Result
View All Result
  • Acasa
  • Actualitate
  • Cultura
  • Sport
  • Reportaje
  • Timp liber
  • DELICII
  • Contact
No Result
View All Result
Revista presei la cafea - sport - timp liber - actualitate
No Result
View All Result
demolare Pret Vidanjare Iasi firme luminoase Constanta videobooth Iasi Reparatii frigidere Bucuresti imobiliare Iasi Hormigon pulido Telefon Reclamatii Emag | Telefon Reclamatii ING Bank | Telefon Reclamatii BRD | Telefon Reclamatii Hidroelectrica | Telefon Contact pret m2 beton amprentat creare magazin online Bucuresti | contoare de energie termica | achizitie echipamente IT | beton amprentat | incalzire electrica in pardoseala | Beton amprentat & pavaje beton amprentat | Senzor miscare fibaro| pensiuni cazari ieftine Arad
Home Actualitate

Ai deficit de vitamina B12? Principalele simptome cu care te poți confrunta – Doar aceste alimente te ajută

by Revista presei la cafea
23/01/2023
in Actualitate
0
ai-deficit-de-vitamina-b12?-principalele-simptome-cu-care-te-poti-confrunta-–-doar-aceste-alimente-te-ajuta
0
DISTRIBUIRI
0
VIZUALIZARI
Distribuie pe FacebookDistribuie pe Twitter

Este bine să vă faceți din când în când analizele să vedeți care este nivelul vostru de B12 în sânge și în funcție de asta să încercați mai multe surse de B12. Suntem diferiți, așa că nu există o formulă unică pentru toți.

B12 se găsește în mod natural în anumite alimente, cum ar fi carnea, lactatele și ouăle. Este, de asemenea, adăugată în unele alimente.

Ce nu știi despre vitamina B12

Deficitul de vitamina B12 este larg răspândit în multe părţi ale lumii, afectând toate grupele de vârstă și crescând odată cu înaintarea în vârstă. Acesta este în principal urmarea unui aport scăzut de alimente de origine animală sau a unei malabsorbţii.

Deficitul de vitamina B12 este o cauză frecventă a anemiei megaloblastice, a oboselii ușoare până la afectarea neurologică severă și alte manifestări clinice.

Vitamina B12 (cobalamină) este o vitamină solubilă în apă obţinută prin ingerarea de pește, carne, produse lactate și cereale. Vitamina B12 poate fi sintetizată numai de anumite microorganisme. Cu excepţia unor alge albastre specifice, ea nu se găsește în plante, ci doar în microorganisme și alimente de origine animală.

Descoperirea vitaminei B12 a fost rezultatul unei căutări a medicamentului pentru tratarea anemiei pernicioase, căutare care a durat mai mult de un secol. Structura completă a vitaminei B12 a fost identificată de Dorothy Hodgkin (chimist) și anunţată în 1955. Doamna Hodgkin a primit Premiul Nobel pentru determinarea structurii vitaminei B12 în 1964.

CANTITATEA DE VITAMINĂ B12 RECOMANDATĂ

Doza zilnică recomandată de vitamina B12 este de 2,4 micrograme pentru majoritatea adulților – persoanele cu vârste peste 14 ani. Există și categorii de persoane care au nevoie de o doză puțîn mai mare: Femeile însărcinate – 2,6 micrograme; Lăuzele și femeile care alăptează – 2,8 micrograme.

SIMPTOME DEFICIT DE VITAMINA B12

Corpul uman stochează în ficat timp de mai mulți ani vitamina B12, astfel că nivelurile scăzute sunt rare. Scăderea nivelului de vitamina B12 este mai frecvența la persoanele vârstnice, persoanele infectate cu HIV și la persoanele vegane. 

Dacă ai unele dintre simptomele de mai jos și, mai ales, dacă ai un număr scăzut de eritrocite, trebuie să consulți medicul pentru testarea nivelului de vitamina B12.  

Deficitul de vitamina B12 poate rămâne neobservat deoarece multe dintre simptome – oboseală, slăbiciune, constipație, pierderea poftei de mâncare și scăderea în greutate – se aseamănă cu simptomele unor boli minore sau afecțiuni cronice. 

Alte simptome ale deficienței B12, cum ar fi amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor, sunt, de asemenea, frecvente la persoanele cu diabet zaharat și hernie de disc cervicală. 

Au risc crescut de deficit de vitamina B12:Persoanele care au 50 de ani sau mai mult. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, celulele stomacului devin mai puțîn eficiente și secretă mai puțîn acid clorhidric, ceea ce înseamnă că absorb o cantitate mai mică de vitamina B12. Persoanele peste 50 de ani ar trebui să obțînă doză zilnică recomandată consumând alimente fortificate cu vitamina B12 sau luând un supliment de vitamina B12. Suplimentarea cu 25-100 micrograme pe zi s-a dovedit utilă în menținerea nivelurilor de vitamina B12 la persoanele în vârstă, susțin experții de a Mayo Clinic. 

Persoanele care suferă de afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi boala celiacă sau boală Crohn sau care au suferit o operație de micșorare a stomabului. Și aceste persoane pot secretă prea puțîn acid clorhidric sau factor intrinsic pentru a absorbi cantitatea necesară de vitamina B12.

Persoanele vegane. În cazul în care ai renunțat la toate produsele de origine animală, trebuie să iei în considerare utilizarea cerealelor fortificate sau administrarea unui supliment de vitamina B12. Este deosebit de important că femeile însărcinate vegane și cele care alăptează să discute cu medicul ginecolog despre aportul adecvat de vitamina B12 atât pentru sănătatea lor, cât și a copiilului. Bebelușii care nu primesc necesarul de vitamina B12 pot dezvoltă deficiență și pot suferi leziuni neurologice permanente.

Persoanele care iau anumite medicamente. Două tipuri de medicamente pentru ulcer și reflux gastric – inhibitori ai pompei de protoni, cum ar fi omeprazolul și lansoprazolul, și blocantii H2 precum cimetidina, famotidina și ranitidina – inhibă eliberarea cantității necesare de acid gastric pentru a elibera vitamina B12 din alimente. 

Persoanele cu anemie pernicioasă. Această afecțiune autoimună dereglează capacitatea stomacului de a produce factor intrinsec, pentru absorbția vitaminei B12.

CUM SĂ CREȘTI NIVELUL DE B12 DIN ORGANISM – VEZI CE ALIMENTE SUNT CELE MAI BUNE

– Pește și crustaceeIată cât de multă B12 vei găsi într-o porție din aceste alimente:

Scoici gătite: 84,1 microgrameMidii aburite: 20,4 microgrameMacrou de Atlantic gătit: 16,1 microgrameCrab de Alaska la abur: 9,8 microgramePăstrăv curcubeu sălbatic gătit: 5,4 microgrameSomon la abur: 2,4 micrograme

– Carne roșieAceasta include carnea de vită și mielul. La fel ca la oameni, cantități mari de B12 sunt stocate în ficatul acestora.

Iată ce poți obține dintr-o porție din următoarele:

Ficat de vită gătit: 70,7 microgrameCarne de vită slabă la grătar, friptură: 6,9 micrograme

Prea multă carne roșie îți poate crește riscurile asociate anumitor condiții de sănătate. Acestea includ probleme cu inima și vasele de sânge și anumite tipuri de cancer. Este recomandat să o limitezi la câteva porții pe săptămână. Adresează-te medicului tău pentru a vedea care este cantitatea sigură pentru tine. 

– LactateDe asemenea, vacile transferă vitamina B12 în laptele lor. Iată ce vei găsi în următoarele:

Lapte cu conținut scăzut de grăsimi, 1 cană: 1,2 microgrameIaurt cu conținut scăzut de grăsimi, o porție: 1,2 microgrameBrânză elvețiană, o porție: 0,9 micrograme

– Păsări de curtePoți găsi cantități de B12 în pui și curcan.

Ficat de curcan gătit, o porție: 23,9 microgrameFicat de pui fiert, o porție: 4,7 microgrameCurcan fiert, o porție: 1,6 microgrameCurcan prăjit, o porție: 0,8 microgramePiept de pui prăjit, o porție: 0,3 micrograme

– OuăUn ou fiert tare are aproximativ 0,6 micrograme de B12. Aceasta reprezintă 25% din valoarea zilnică. Dar va trebui să mănânci oul întreg. Majoritatea vitaminei B12 provine din gălbenușul oului.

Dacă ai o deficiență, ouăle nu ar trebui să fie principala ta sursă de B12, deoarece există o mulțime de dovezi că acestea nu pot crește atât de mult nivelul B12 încât să acopere deficitul.

– Surse vegane sau vegetarieneEste mai greu să-ți iei B12 din alimente dacă ții o dietă strictă pe bază de vegetale. Asta înseamnă că nu mănânci produse de origine animală, inclusiv ouă sau lactate. Medicul tău îți va sugera probabil să iei un supliment alimentar zilnic sau săptămânal pentru a-ți menține nivelul ridicat. Medicul îți poate spune ce doză este potrivită pentru tine.

Poți obține totuși B12 din unele surse vegetale. Acestea includ alimente fortificate cu adaos de nutrienți.

Lapte vegetal fortificat, cum ar fi cel din soia sau ovăz, 1 cană: 0,6-2,07 microgrameCereale fortificate, o porție: 0,6-2,1 microgrameDrojdie nutrițională, 1 lingură: 4,8 micrograme

Surse de vitamina B12 într-o dietă 100% bazată pe plante

Printre alimentele vegane considerate bune surse de vitamina B12 se numără spirulina, chlorella și alte alge de același tip, iarbă de orz, vlastarii, algele nori și alte tipuri de alge marine, tempeh, laptele vegetal, ciuperci, miso, alimente fermentate și drojdia inactivă. Însă multe dintre acestea sunt controversate din cauza că vitamina B12 pe care o conțin nu este o vitamina B12 veritabilă, ci una analogă, despre care se crede că nu este absorbită de corp.

Sursa: Doc.ro

Sursa: Ai deficit de vitamina B12? Principalele simptome cu care te poți confrunta – Doar aceste alimente te ajută

Articolul precedent

Risc major de avalanșe la munte. Staţiunile montane sunt pline de turiști pasionaţi de sporturile de iarnă

Articolul urmator

Aderarea la Schengen | Rareș Bogdan: „România nu poate risca o respingere încă o dată”

Articole asemanatoare

copii-rapiti-din-ucraina,-exploatati-sexual!-noi-acuzatii-dure-ale-kievului-la-adresa-rusiei
Actualitate

Copii răpiți din Ucraina, exploatați sexual! Noi acuzații dure ale Kievului la adresa Rusiei

by Revista presei la cafea
03/02/2023
ucraina-se-angajeaza-sa-nu-atace-teritoriul-rus-cu-rachete-cu-raza-lunga-de-actiune.-reznikov:-„suntem-gata-sa-coordonam-tintele-cu-partenerii-nostri”
Actualitate

Ucraina se angajează să nu atace teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acțiune. Reznikov: „Suntem gata să coordonăm țintele cu partenerii noștri”

by Revista presei la cafea
02/02/2023
psd-cere-pnl-sa-si-defineasca-pozitia-fata-de-taxa-de-solidaritate:-„unele-firme-si-au-multiplicat-veniturile-prin-cresterea-speculativa-a-preturilor”
Actualitate

PSD cere PNL să-şi definească poziţia faţă de taxa de solidaritate: „Unele firme şi-au multiplicat veniturile prin creşterea speculativă a preţurilor”

by Revista presei la cafea
02/02/2023
focuri-de-arma-pe-o-strada-din-iasi.-interventie-masiva-a-politiei,-o-persoana-a-fost-ranita
Actualitate

Focuri de armă pe o stradă din Iași. Intervenție masivă a poliției, o persoană a fost rănită

by Revista presei la cafea
02/02/2023
bobby-paunescu-si-george-simion,-dialog-incendiar,-in-„romania-suverana”,-despre-spionasa-problema-petrom
Actualitate

Bobby Păunescu și George Simion, dialog incendiar, în „România Suverană”, despre spionasa problemă Petrom

by Revista presei la cafea
01/02/2023

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CURS VALUTAR BNR

Cele mai noi stiri

telefon-contact-politia-locala-piatra-neamt

Telefon contact Politia Locala Piatra Neamt

03/02/2023
telefon-contact-politia-locala-brasov

Telefon contact Politia Locala Brasov

03/02/2023
telefon-contact-politia-locala-buzau

Telefon contact Politia Locala Buzau

03/02/2023
telefon-contact-politia-locala-baia-mare,-maramures

Telefon contact Politia Locala Baia Mare, Maramures

03/02/2023
telefon-contact-politia-locala-arad

Telefon contact Politia Locala Arad

03/02/2023

PROGNOZA METEO

Categorii articole/stiri

  • Actualitate
  • Cultura
  • Reportaje
  • Sport
  • Timp liber
Revista presei la cafea – sport – timp liber – actualitate

RevistaPreseiLaCafea.Ro este un proiect media care va ofera cele mai noi informatii din urmatoarele domenii: cultura, actualitate, sport, reportaje si timp liber, puse la dispozitia tuturor cititorilor 100% gratuit!

Informatii

  • Termeni si conditii
  • Despre cookies
  • Politica de confidentialitate

CATEGORII POPULARE

  • Actualitate
  • Cultura
  • Reportaje
  • Sport
  • Timp liber

Articole recente

  • Telefon contact Politia Locala Piatra Neamt 03/02/2023
  • Telefon contact Politia Locala Brasov 03/02/2023
Web design by Dianys Holding | realizare site web | realizare website & creare site

Copyright © 2021 by RevistaPreseiLaCafea.Ro. Toate drepturile sunt rezervate.

No Result
View All Result
  • Acasa
  • Actualitate
  • Cultura
  • Sport
  • Reportaje
  • Timp liber
  • DELICII
  • Contact

Copyright © 2021 by RevistaPreseiLaCafea.Ro. Toate drepturile sunt rezervate.

Utilizam fisiere de tip cookies, continuarea navigarii implica acceptarea acestora. Pentru mai multe detalii, te invitam sa studiezi politica de cookies si politica de confidentialitate.
Setari personalizateACCEPT
Setari

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuratăDescriere
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ